5 forskelle på offentlig og privat

komplimenter

 

Er der kun spidse albuer, og performancekultur i det private? Og laver de aldrig noget i det offentlige?

Jeg skiftede fra den private til den offentlige sektor i februar i år. Jeg havde natulrigvis rigtig mange fordomme, og nogle af dem er så absolut blevet bekræftet. Men en del er også blevet afkræftet, for så store er forskellene heller ikke på alle punkter.

Hvis du overvejer at lave et skift enten den ene eller den anden vej, så læs med herunder hvor jeg lister de 5 største forskelle. Jeg vil dog fremhæve at det er udelukkende mine egne observationer, så det kan sagtens være at din oplevelse er noget helt andet.

 

Arbejdstid

På dette område har jeg altid hørt at offentlige ansatte mødte kl 8.00 og går hjem kl 15.00. Og det er også sandt for de fleste af mine kolleger. Der er ret striks tidsregistrering, og arbejder man mere end de 37 timer, så er der for de fleste 1-1 kompensation. I det private arbejder folk meget om aftenen, og sender mails i tide og utide. Det sker ikke så ofte i det offentlige. Der er fordele og ulemper ved begge dele, men jeg er personligt ret begejstret for 1-1 overarbejds “betalingen”. Jeg arbejder altid mere end 37 timer, for ellers kan jeg ikke rigtig nå mine opgaver. Og det giver jo lidt luft på andre tidspunkter, hvor jeg kan “flexe” en hel eller halv dag, hvis jeg skal noget, eller børnene har brug for en fridag.

Løn

Dette er virkelig et af kardinalpunkterne i forskellene i mellem offentlig og privat. Lønningerne står slet ikke mål med de faglige kompetencer som det offentlige forventer sig af deres medarbejdere. Til de lønningerne som de betaler, så skal man være en udpræget fagperson og idealist, for ellers vil man hurtigt blive demotiveret. Som Djøf’er ligger jeg også lavt, men det er dog ikke så slemt igen. Jeg har forhandlet mig til så mange tillæg som jeg overhovedet kunne stampe op af jorden. Men der er heldigvis andre typer for kompensation, som jeg kommer ind på længere nede.

Fryns

I det private fik jeg betalt internet, telefon, og pc stillet til rådighed. Derudover var der fitnessordning med svømmehal mod en mindre egenbetaling, og god kantine mod en mindre egenbetaling (300 kr om måneden) . I det offentlige har jeg pc stillet til rådighed. Telefonen er kun til arbejdsbrug, og de opfordrer til at man ikke arbejder hjemme, medmindre det er strengt nødvendigt. Arbejdet skal kunne udføres i arbejdstiden. Der er et lille fitnesscenter i kælderen, som er gratis. Der er frugtordning, hvilket jeg virkelig sætter pris på (det blev sparet væk i det private), og kantinen er jævn og med egenbetaling (ca 600 kr om måneden). Der hvor det offentlig virkelig kan noget, er i forhold til kurser og medarbejderudvikling. Jeg har i løbet af de sidste 7 måneder, været på flere kurser end de sidste 4 år i det private. Det er en rigtig god prioritering at sætte medarbejderudvikling i højsæde. Det hjælper i høj grad til at fastholde medarbejdere i længere tid.

Faglig fordybelse

Her kommer jeg til at generalisere lidt. Jeg siger ikke at man ikke kan nå faglig fordybelse i det private, men der bliver lagt ekstra meget vægt på det i det offentlige. Der bliver taget tid til vidensdeling, og deadlines har langt mere elastik.

Dedikation

Men den største forskel jeg har oplevet er med hensyn til arbejdsplads loyalitet. Hvor jeg og andre tidligere kolleger i det private arbejdede for et firma som prøvede at skabe overskud til en flok anonyme aktionærer, og ikke ligefrem følte mig in sync med det formål, så er det meget anderledes i det offentlige. Her arbejder mine nuværende kolleger og jeg for borgerne. Direktøren og ledelsen er helt klart sekundære i forhold til borgere og patienter. Det gør også at medarbejdernes loyalitet er helt anderledes end i det private. Der er fortsat ligeså meget brok over ledelsen, om ikke mere, men folk er dedikerede på en helt anden måde. Jeg synes det er meget beundringsværdigt.

 

Der er mange ting som ikke fungerer i både det private og det offentlige, så hvis du overvejer et skift, så tænk dig godt om. Jeg kan kun anbefale dig at få indsigt i begge sektorer, det er virkelig en øjenåbner!

 

 

5 thoughts on “5 forskelle på offentlig og privat

    1. Ja, frokosten er også inkl. på mit job. Jeg har endnu ikke vænnet mig helt til det der med flextid. Og tidsregistrering er også lidt skørt. Jeg kan se at jeg skal være på job 6.5 time om dagen resten af måneden, hvis jeg skal opfylde min “kvote”.. Det stemmer ikke helt overens med mængden af arbejde, men er det jo dejligt at det ryger ind på overarbejdskontoen 😉

  1. Betalte pauser, omsorgsdage, 6. Ferieuge, barns 1. Og 2. Sygedag, løn under sygdom, pensionsordninger er blot nogle af de foreskelle der er på min offentlige ansættelse og mandens private – det kan virkelig mærkes, at han får 2000 mere end mig pr mdr er for mig ikke noget der kunne få mig til at skifte, for jeg får 3700 mere pr mdr i pension 😂 Men ja – der er klart forskel og det er spændende at prøve begge dele! 🙂

    Hashtagmor.bloggerspoint.dk

    1. Ja, der er mange forskelle i de praktiske ting i overenskomsten for de offentlige ansatte. Så er spørgsmålet bare om man gerne vil have god løn, eller mere flexibilitet. Jeg vil egentlig helst begge dele 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *