Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/corporatemor.dk/public_html/wp-content/plugins/wordpress-seo/frontend/schema/class-schema-utils.php on line 26
Inspiration, Karriere

Ny i job

Posted on

Jeg har efterhånden været på arbejdsmarkedet i snart 7 år, men husker stadig spændingen og forvirringen på min første arbejdsdag. Det var et nyt stort sted, masser af mennesker, hvis navne jeg overhovedet ikke kunne huske, og nogle yderst diffuse arbejdsopgaver, for mit job eksisterede slet ikke på daværende tidspunkt!

Det blev heldigvis bedre med tiden, og med hjælp fra mine kolleger.

 

Skulle du være ny i job, så kommer der her en liste med nogle nyttige råd til hvordan du gør overgangsfasen lidt nemmere. Artiklen er bragt i uddrag herfra

1. Stol på dig selv
Ros er rart, du skal bare ikke regne med at få særligt meget af det, når du får et job. På studiet får du karakterer og feedback i et væk. Du får Gud og hvermand til at læse dine opgaver, og visse forældre er endda så engagerede, at de også læser, retter og kommenterer, hvad du laver. Den slags kan du lige så godt vinke farvel til med det samme. På jobbet gælder det om at levere. Hvis ikke du leverer varen, skal du nok få det at vide. Så devisen er: intet nyt er godt nyt.

 

2. Bliv venner med dine kollegaer
Et af de dårligste karriereråd, du overhovedet kan få, er, at du ikke skal blive venner med dine kollegaer. Hvis ikke du kan det, arbejder du det forkerte sted. På sure dage hvor uret ringer alt for tidligt, regnen trommer på ruden, og du ved, at der venter dig en irriterende opgave på jobbet, så er det tanken om dine kollegaer, som får dig op på cyklen eller ind i bussen. Det er dem, der gør hverdagen sjovere og som får dig til at trække på skuldrene af endnu en “omstrukturering” eller andre ting, der i perioder kan gøre dagligdagen på jobbet tung.

3. Pas på rotteræset
Rotteræset er den tilstand, der indtræder, når du har så mange opgaver, at du blindt pukler løs uden at hæve blikket op og overveje, om der er måder at arbejde smartere på, eller om du bør bede din chef fordele nogle af dine opgaver ud på andre. Det kan resultere i, at du mister gejsten. Selvom det er normalt at have travlt, skal der være en rimelighed i arbejdsbyrden, så hvis du er stakåndet af travlhed, dropper frokosten og snerrer af kollegaerne, er der noget galt.

 

4. Sig det
Det er et oldgammelt råd, som du har hørt, siden du gik i børnehave, men det gør det ikke mindre godt. Sig det til en voksen = din chef. Sig til, hvis du har for travlt, hvis der sker ting i dit privatliv, som gør, at du ikke kan præstere på det niveau, du plejer, hvis du har det dårligt med en eller flere kollegaer, hvis du ønsker nye opgaver, hvis du har brug for mere feedback, end du får, hvis du har en god idé til et nyt projekt eller et socialt arrangement for jeres afdeling. Eller hvad som helst.

5. Husk, at det kun er et job
Med mindre du rent faktisk er hjertekirurg – eller andre job, hvor du er herre over liv og død – så husk, at det “kun” er et job. Ja, du skal brænde for det, ja du skal føle, at du har lyst til at blive bedre hele tiden, og ja, din indsats er afgørende for både produktet og arbejdsmiljøet. MEN det er stadig bare et job. Og hvad end det går godt eller dårligt på jobbet, er du formentlig stadig en helt okay person, en god søn eller datter, en god søskende, ven og kæreste. Du har stadig flere årtier tilbage af din karriere og hundredevis af projekter, opgaver, produkter at brillere med, så f… nu den eller de ting, der ikke spillede helt, som du ønskede. Ingen af os præsterer 100 procent hver dag.

 

første job

6. Tal med alle
Hvis du vil have det sjovere på jobbet, få flere muligheder og i det hele taget have et nemmere liv på din arbejdsplads, så tal med alle. Rengøringsmanden kan gøre dit liv så meget nemmere, hvis han synes om dig, og derfor gider at slæbe de papkasser ned i kælderen, som du rigtig gerne vil slippe for. Receptionisten ved som regel meget mere om, hvad der foregår i virksomheden, end du gør, og it-drengene er som regel langt sjovere, end de har ry for at være. Du bliver både klogere og mere rummelig af at tale med alle på din arbejdsplads. Måske får du endda øjnene op for en helt ny karrierevej, eller måske arbejder en af dem, du taler godt med, pludselig et sted, du gerne vil hen og kan bane vejen for dig. Derudover er fredagsbaren meget sjovere, hvis du ikke altid kun taler med de samme 3-5 mennesker.

7. Vælg din kampe
Stå ved din holdning og kæmp din sag. Det er som regel de værdier, der bliver hyldet. Kompromiser har et gråt skær og en lugt af leverpostej over sig, men i arbejdslivet bliver de din bedste ven. For hvis alt, du leverer, skal være præcis, som du helst vil have det, går du ned på det i længden. I alle processer, der involverer flere end dig, og det gør de som regel på et job, vil der være mange holdninger til tingene. Der kan være kommercielle hensyn eller æstetiske hensyn og økonomiske begrænsninger, som du må lære at leve med og at indordne dig efter. I hvert fald indtil du selv bliver chef (og de fleste chefer har også chefer over sig, og de chefer har en bestyrelse over sig, som skal stå til ansvar for aktionærer osv. osv.).

 

8. Ingen har svaret
Før man kommer ind på arbejdsmarkedet, kan man have en idé om, at chefen nok ved bedst. Og hvis ikke ham eller hende, så i hvert fald deres chef. Men den dårlige nyhed er, at ingen er orakler med løsningen på alt. Den gode nyhed er, at din idé eller løsning, derfor kan være lige så god som chefernes.

9. Tænk over dine mål
Vil du redde verden? Vil du tjene kassen? Vil du udvikle dig kunstnerisk? Har du brug for faste strukturer og et 8-16 job – eller får du tværtimod klaustrofobi ved den tanke? Det skal du overveje, før du søger et job. Hvis en høj løn er vigtig for dig – eller nødvendig pga. den situation, du er i – så overvej hvilken branche, du søger ind i. I mange kreative brancher starter man ud enten som ulønnet eller på en meget lav løn, som det kan kræve års arbejde at få til at stige. Hvis du er inkarneret b-menneske, skal du nok ikke have et kontorjob, hvor du forventes at sidde nykæmmet ved computeren kl. 8. Hvis du foretrækker at kende dine arbejdsopgaver flere dage frem i tiden, og at du hver dag ved nøjagtig, hvornår du har fri, ja så skal du formentlig ikke arbejde i mediebranchen eller lignende brancher.

 

Listen er selvfølgelig ikke uudtømmelig, men giver nogle gode pejlemærker som kan hjælpe dig på vej. Almindelig sund fornuft kan også bringe dig langt 😉

 

 

Efter 3 måneder er du så ikke længere “den nye”, hvilket kan  være lige så svært som at starte job, for du føler dig sandsynligvis stadig som ny. Så er det vigtigt at sige til dine kolleger, at du altså ikke lige kan huske hvad chefen for den og den afdeling hedder, om de ikke lige kan hjælpe. Og de vil rigtig gerne hjælpe dig, selvom de har travlt. Selv hende den sure fra regnskab.

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *