Inspiration, Karriere

Enneagram typer

Posted on

I sidste uge luftede jeg et indlæg om typer, nemlig typer målt ud fra MBTI testen. Der findes mange tests på markedet, men for nylig var jeg til et foredrag med Claus Roager Olsen, som er Enneagram ekspert/guru.

Udover at Claus var utrolig morsom og bombastisk i sin facon, så blev jeg grebet af beskrivelsen af de forskellige typer, og hvor godt jeg synes de ramte både mig selv, og de mennesker jeg kender.

Enneagram testen ser på 9 forskellige personlighedstyper, lidt som MBTI.

 

Ennagram

 

 

De forskellige typer har hvert deres særpræg,  som du kan læse mere om her:

 

Type 1: Perfektionisten:

1’ere arbejder hårdt og pligtopfyldende på at forbedre ting i detaljen. Arbejde skal gøres grundigt og korrekt, og pligt kommer før fornøjelse. 1’ere har stor selvkritik, og de kan også godt have tendens til at påpege ting, der ikke falder ind under deres kriterier for ordentlighed.

Talenter: Kvalitetsbevidst, samvittighedsfuld, etisk, idealistisk og ordentlig

Bryder sig ikke om: Sjusk og fejl

 

 

Type 2: Hjælperen:

2’ere lægger meget energi i at finde ud af, hvad andre har brug for, og sørge for at andre har det godt. De fremstår som omsorgsfulde og empatiske mennesker, der er opmærksomme på andres ønsker og behov. De sætter deres egne ting til side for at være der for andre.

Talenter: Omsorgsfuld, medfølende, generøs og rosende

Bryder sig ikke om: Upersonlige sager, ensomhed og utaknemmelighed

 

 

Type 3: Udretteren:

3’ere er energiske mennesker, der får ting fra hånden og kan lide at lave noget konstant. De er tilpasningsdygtige og lægger energi i at leve op til andres forventninger. De kan lide at blive anerkendt for deres dygtighed, resultater og fremtoning.

Talenter: Målrettet, effektiv, vindermentalitet, tilpasningsdygtig og resultatorienteret.

Bryder sig ikke om: Nederlag, ineffektivitet og mangel på ambitioner.

                

 

Type 4: Individualisten:

4’ere har en helt særlig evne for at tune sig ind i følelsernes verden og er stærkt sensitive overfor det, der foregår i dem selv og i andre. Da følelser er meget forskellige fra person til person, har de samtidig oplevelsen af at være individualister eller unikke. De holder af intense oplevelser og dybe forhold. De kender til at sammenligne sig med andre og kan til tider bruge energi på det, der oplever andre har, men som de selv mangler.

Talenter: Unik, kreativ, intuitiv, følsom, følelsesmæssig stærk og dyb

Bryder sig ikke om: Ensartethed, det konventionelle og grimme ting.

 

 

Type 5: Udforskeren:

5’ere er gode iagttagere, der gerne står på sidelinjen og betragter, mens de forsøger udregne og forstå tingenes sammenhæng. De er intellektuelle mennesker, der holder af at tænke, filosofere og reflektere over det, de ser og oplever. De er gode til at bevare overblikket og se objektivt på tingene. Denne evne kan fejlagtigt give indtryk af, at de ikke har kontakt med deres følelser, men de har blot sværere ved at give udtryk for, hvad de føler, eller synes det er for privat.

Talenter: Faglig, kompetent, interesseret, respektfuld, velovervejet.

Bryder sig ikke om: Overraskelser, invadering af deres tid og rum, overfladiske emner

     

 

Type 6: Realisten:

6’ere er pålidelige mennesker der gerne vil trække tingene ned på et realistisk og fornuftigt plan. De ønsker at være velforberedte og bevare deres tillid til andre og verden. De er pligttro mennesker, og de ønsker at alle i en gruppe er lige – eller at dem, der har autoriteten viser deres værd. Det give dem en følelse af ro og af at have et trygt fundament.

Talenter: Pålidelig, forudseende, trofast, analytisk og engageret

Bryder sig ikke om: Uforudsigelighed, hastige beslutninger og forandringer

 

 

Type 7: Eventyreren:

7’ere er optimistiske og livsglade mennesker der let begejstres af nyt. De kendes ofte for deres lethed, livlighed, glæde og spontanitet. De ser livet som en leg, of fokuserer på de positive aspekter i det, der har med at gøre. Det er vigtigt for dem at have det sjove, og at tingene glider let og ubesværet.

Talenter: Idérig, kvik, positiv, spontan, visionær

Bryder sig ikke om: Begrænsninger og rutiner

 

 

Type 8: Udfordreren:

8’ere er mennesker med naturlig autoritet og som ofte tage ledelsen og træffer beslutninger. De vil gerne have indflydelse og markere sig. De er energiske og foretagsomme mennesker, der er handlekraftige og udviser en form for råstyrke. De udstråler selvstændighed og egenrådighed.

Talenter: Viljestærk, direkte, robust, handlekraftig og energisk

Bryder sig ikke om: Ubeslutsomhed, uærlighed og indirekte udmeldinger.

 

 

Type 9: Fredsskaberen:

9’ere er omgængelige og gode mennesker. De er gode til at inkludere andre og skabe en rolig og behagelig stemning i fx en arbejdsgruppe. De accepterer ofte andre uden de store forbehold, og de går naturligt med til det, deres omgivelser ønsker. Enighed er vigtigt for dem, og de har det for det meste fint med at tilslutte sig andres beslutninger eller meninger.

Talenter: Inkluderende, opmuntrende, accepterende, mæglende og rolig

Bryder sig ikke om: Anspændte forhold og konflikter.

 

Jeg er ikke overraskende en 3’er. En der stræber efter anerkendelse, og er tilpasningsdygtig. Og så iøvrigt er en virkelig dårlig taber 😉 Jeg kender rigtig mange andre jurister,  som alle er nr.1, men generelt vil typerne ikke være så fag opdelte. Der kan sagtens være type 4 jurister, selvom kreativitet ikke er så kendetegnende for os, og endda nogle få nr 7’ere.

Jeg kan kun opfordre til at prøve testen. Om ikke andet, så er det altid hyggelig med en lille test, og det kan jo være du bliver lidt klogere på dig selv, og dem omkring dig.

One thought on “Enneagram typer

  1. Er du ambivert? - CORPORATEMOR

    28. september 2016 at 08:48

    […] har taget mange test efterhånden for at etablere hvilken type jeg er. Både MBTI og Ennagram tests, og de viser lidt forskelligt hver gang. Det er i sig selv ikke så mærkeligt, men det punkt […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *