Inspiration, Karriere

“Jeg har nok bare været heldig….”

Posted on

Går du rundt og sætter dit eget lys under en skæppe? (for lige at bruge et dejlig jysk udtryk). Er du jævnligt i tvivl om dine præstationer faktisk skyldes dine egne kompetencer, og ikke held? Har du svært ved at tage imod anerkendelse for dine resultater, fordi du ikke synes du fortjener ros?

Det er der åbenbart mange (især kvinder) der gør. De går rundt med en fornemmelse og frygt for, at blive afsløret som værende inkompetente, selvom det langt fra er begrundet i noget rationelt.

Jeg vidste ikke at denne følelse havde et navn, men på Potentialefabrikkens blog, kan jeg se at de kalder det “impostor” syndromet.

Det er nok en fornemmelse de fleste har prøvet. Den med at man måske ikke passer helt ind, at de andre er lidt klogere osv. Men jeg kender en del kvinder, som altid synes at det mere er et spørgsmål om tilfældigheder, frem for hårdt arbejde, som har bragt dem derhen hvor de er nu. Og det er rigtig ærgerligt at de skal gå og gemme sig, for de fleste er jo rigtig dygtige.

Jeg kender ingen mænd der har det på den her måde, men der findes jo nok nogle stykker. Det virker dog umiddelbart som et “kvinde” syndrom, krydret med for meget jantelov. Skal vi ikke snart ud over det? Er det en tilstand vi kvinder holder i hinanden i, eller er det samfundsskabt at nogle kvinder går rundt, og er bange for at blive opdaget, fordi de ikke kan nå det samme, som alle “overskuds kvinderne” i damebladene?

Og jeg siger ikke at de som har imposter syndrom, blot skal “tage sig sammen”. Så enkelt er det bestemt ikke, og jeg har stor sympati for hvor svært ens arbejdsliv med impostor syndrom må være. Jeg er bare interesseret i baggrunden for hvordan det opstår. Er det samfundsskabt eller genetisk?

Hvis du selv har lyst til at teste, om du lider af “Impostor” syndromet, så prøv testen her.

2 thoughts on ““Jeg har nok bare været heldig….”

  1. The imposter syndrom | | Corporate Mor

    7. april 2016 at 09:33

    […] har tidligere skrevet om emnet, men jeg forestiller mig at vi er mange som godt kunne bruge en genopfrisker på, dels hvad man kan […]

  2. Impostor syndromet - CORPORATEMOR

    18. januar 2018 at 09:11

    […] for nylig en artikel om hvordan man kan dæmpe sin følelse af at være en bedrager eller “impostor” som det hedder på engelsk. En af grundstene til at bekæmpe denne fornemmelse af bedrageri, […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *